fbpx

Premikajoče fotografije

Med fotografiranjem vajine poroke lahko ustvarim tudi posnetke,

ki prikažejo občutke,

ki jih je nemogoče

zabeležiti s fotografijami.

Fotografska oprema je v zadnjih 10ih letih od kar sem tudi sam začel fotografirati ogromno napredovala. Sam sem začel fotografirati poroke na bolj osnovnem crop fotoaparatu, kjer je bila ostrina, ki jo danes dosežem s klikom med gibanjem, ko sem totalno nepripravljen za posnetek, enaka takratnim najostrejšim fotografijam, ki so nastale ob idealnih pogojih.

Ob slabših svetlobnih pogojih je bila obvezna uporaba bliskavice, da fotografije niso bile stresene ali pa s preveč šuma. Prav tako je bilo vedno znova potrebno preverjati ali so fotografije, ki nastajajo, pravilno osvetljene.

Da je fotografska industrija lahko sledila razvoju mobilnim telefonom in njihovim kameram, so bile storjene drastične spremembe. Poleg vseh optično bolj zmogljivih objektivov, ki naredijo blur v ozadju oz. globinsko ne ostrino in hkrati omogočajo fotografiranje ob zelo slabih svetlobnih pogojih, so se osredotočili na kako lahek način lahko dosežejo fokus. Doseganje ostrine je v primerjavi z preteklostjo je zaradi nove tehnologije  otroško enostavno.

Brezrcalna tehnologija omogoča, da lahko čez iskalo že vidimo sliko, ki bo nastala. S tem se prihrani ogromno časa pri fotografiranju, kar se lahko izkoristi za krajše video posnetke. Prav tako pa imajo novi fotoaparati že vgrajeno stabilizacijo. Ta resnično pomaga, da se ne streseni posnetki naredijo tudi z roke. Skozi čas pa sta najboljša fotografska in videografska oprema postala skoraj isto.

Vedno sem videl tisto prednost, ki jo ima video pred fotografijo. Žal mi je bilo, da je niso videli nekateri videografi. Predvsem mi je pa bilo žal, da sam z fotografijami nisem mogel dati s poroke tistega občutka, ki bi ga lahko potencialno z videom. Tako je februarja 2019, ko je bila fotografska oprema dovolj zrela za to, padla ideja, da ob fotografiranju poroke naredim tudi video. Video spodaj je moj prvi poizkus in lahko si ogledate kaj je nastalo.

Ali zamudim kakšen zanimiv kader, ker poleg fotografiranja tudi naredim krajši video? Seveda. Ali zamudim kakšen zanimiv kader, ker je na poroki prisoten videograf? Tudi. Ali dam zaradi videa s poroke dodam dodano vrednost napram samimi fotografijami? Absolutno.

Moji videi ne bodo nikoli nadomestili pravega poročnega videa, bodo pa dovolj dober nadomestek za tiste, ki si želijo dobiti občutke, ki ga video da. Prav tako je primeren za tise, ki si ne želijo vsega kaosa dveh fotografov in dveh videografov, ki s svojo pristnostjo spremenijo atmosfero na poroki in si želijo le lep spomin v video obliki.

Z diskretnostjo pa je zadeva šla celo tako daleč, da me je lani ženin povprašal za eno presenečenje. Spodaj je video s poroke na kateri sem fotografiral. Nevesta ni vedela, da poleg fotografiranja tudi snemam. Za njen rojstni dan dva meseca po poroki jo je mož presenetil z videom. Totalni šok in solze sreče.